Za odrasle hrte je nov začetek in vse, povezano z novim načinom življenja, običajno preprosto. Po navadi potrebujejo manj vzgoje kot mladiči, svojo preteklost, ki pogosto ni bila zavidanja vredna, pa so spodobni hitro pozabiti, čeprav so bili zapuščeni ali zlorabljeni. Nekateri hrti imajo za seboj manj prijetne trenutke kot drugi ter zaradi tega potrebujejo izkušene in potrpežljive posameznike oziroma družine, ki jim pomagajo premagati težave, s katerimi se soočajo. Večina izmed hrtov pa takoj z veliko radostjo sprejme možnost za novo veselo življenje.

Novo življenje

Zanimivo je opazovati, koliko radosti in veselja izražajo odsluženi hrti, ko začenjajo svoje novo življenje hišnih ljubljenčkov. Ker imajo prvič v svojem življenju pravega lastnika, ki jih ima rad in jih razvaja, si neizmerno želijo ugoditi njegovim zahtevam in se novih pravil učijo neverjetno hitro.  Svojo hvaležnost novim skrbnikom, ki so jim omogočili nov začetek, izražajo z neizmerno ljubeznijo in vdanostjo, in vse, kar je treba storiti za to, je nežen in prijazen medsebojni odnos.  

Psi, stari tri leta ali več, so zmožni dajati veliko. Za hrte, ki so v svojem preteklem življenjskem obdobju morda zamenjali več lastnikov ali so večji del svojega življenja preždeli v tesni kletki, so dobra hrana, pozornost, prijaznost in nežnost lastnikov pravi raj na Zemlji. Svojim bližnjim so pripravljeni slediti vedno in povsod, jih opazovati, jim ugajati, kolikor se le da, in jim izkazovati naklonjenost, da bi jim pokazali, kako srečni so, da imajo končno nekoga, ki jih ima rad.
 

Če razmišljate o posvojitvi hrta, pomislite predsvsem na odslužene hrte in kaj je z odločitvijo za posvojitev mogoče spremeniti. Morda s tem dejanjem ne moremo spremeniti krutosti sveta in zagotovo ne moremo rešiti vseh hrtov niti drugih pomoči potrebnih bitij, zagotovo pa bomo osrečili in omogočili dostojno življenje izbranemu hrtu. In že to je veliko ...
 

Je konec uspešne tekaške kariere res konec življenja?

Več tisoč greyhoundov se vsako leto skoti na Irskem. Tisti, ki po končanem treningu pričnejo s tekmovanji, so redki. Dobrih in uspešnih tekačev je seveda še manj. Razlogov, zaradi katerih se greyhounde izključi iz igre, je veliko: nekateri niso dovolj hitri, drugi nimajo dovolj izraženega plenilskega nagona, pri nekaterih so vzrok utrujenost, poškodbe itd.


Le peščica greyhoundov zmore zaključiti uspešno tekaško kariero zaradi svoje starosti. Ti psi so se od drugih razlikovali po marsičem – bili so hitrejši, močnejši, nenazadnje bolj zdravi in disciplinirani od svojih sotekmovalcev. Ne glede na vse – bili so prvaki. Zaradi svojih kvalitet so bili v ponos in radost svojim lastnikom. Žal tudi za ta bitja konec tekaške kariere pomeni konec njihovih življenj – običajno so pri tem stari komaj 5 let. Na tej točki jim preostane edino upanje, da bodo uvrščeni med peščico tistih, ki bodo dobili svoje domove. Čeprav jim zavetje ponudi katero izmed zavetišč za živali, pa njihove tekme še ni konec.


Žalostno je, da so prav njihove izjemne sposobnosti (zaradi katerih jih tekaška industrija imenuje »psi s šesto prestavo«) krive za to, da dom iščejo v zrelih letih svojega življenja. Prav zaradi kakšne preživele pomladi več večina ljudi ni pripravljena v svoj dom sprejeti veterana, čeprav starega komaj 5 ali 6 let. In čeprav je pred njim še polovica življenja.

 

Ali so odsluženi hrti tekači drugačni kot drugi greyhoundi?

Odsluženi hrti tekači se od običajnih hrtov, ki jih je mogoče kupiti pri rejcih, ločijo le po tem, da do posvojitve niso dobili priložnosti, da bi živeli kot hišni ljubljenčki. Imajo zavidanja vredne rodovnike, so odličnega zdravja in so med svojo tekaško kariero pokazali vse, kar znajo, pri tem pa zaslužili veliko denarja za svoje skrbnike in omogočili nadaljnji razvoj novih generacij greyhoundov. Prav zaradi svoje preteklosti, ki ni bila zavidanja vredna, so njihovi posvojitelji in s tem "rešitelji" deležni veliko več vdanosti in hvaležnosti, ki  ju bi sicer lahko prejeli od psa, ki mu je lagodno in udobno živlejnje hišnega ljubljenčka dano od vsega začetka ter s tem samoumevno. 


Domneva, da so odsluženi hrti tekači ob koncu svoje bleščeče kariere slabega zdravja in brez moči ter da nimajo ničesar več, kar bi lahko ponudili, je povsem napačna. Res je, da so nehati tekmovati, ampak ali bi si kdo upal trditi, da je na primer bivši atlet Carl Lewis v slabi fizični kondiciji? Najverjetneje je njegova postava še vedno boljša kot postava povprečnega 20-letnika.


Nekdanji prvaki hrepenijo po življenju, v katerem bi bili obravnavani kot družabniki, kar si po vsem, kar so dosegli, tudi zaslužijo. Kljub »starejšemu letniku« še vedno upajo na svojo srečo. Še vedno so se pripravljeni dokazati kot odlični družinski člani v sproščenem domu. Vse, kar potrebujejo, je priložnost.
Pomagajte jim. Naj osvojijo zmago na najpomembnejši tekmi – tekmi za svoj dom in življenje, v katerem jim ne bo več treba tekmovati.  

Za dodatno spodbudo za posvojitev odraslega psa so na voljo fotografije in filmček na spodnjih povezavah:

Can't Help Falling In Love with my Greyhound
Adopt a greyhound: Beautiful pictures of a retired racer
Harvey the greyhound gets a new home from the rescue centre