Domov > O hrtih > Angleški hrt - Greyhound
Veliki angleški hrt - greyhound

 

 • Domovina: Velika Britanija
 • FCI-klasifikacija: X. Pasemska skupina – hrti
 • Plečna višina psa: 69–76 cm
 • Plečna višina psičke: 64–71 cm
 • Oblika telesa je kvadratična, hrbtna linija je ravna.
 • Zadnje noge so zelo močne, z izrazitimi mišicami.
 • Glava je širša kot pri galgu.
 • Uhlja sta majhna in vrtničaste oblike.
 • Oči so ovalne oblike.
 • Rep sega do »pete«.
 • Prsni koš se zaključi že nad višino komolcev.
 • Dlaka je gosta, pri kvalitetni prehrani in bivanju v prostoru s sobno temperaturo je dlaka tanka in zelo sijoča.
 • Koža je tanka, podkožne maščobe skoraj ni.
- Greyhound je dolgonogi tekač na kratke proge (najhitrejši med hrti), ni vzdržljiv pri teku na dolge proge, vajen je teka po blagem terenu tekaških prog in ni primeren za tek po grobem terenu.
 
-  Slabše prenaša visoke temperature.

-  Nekateri greyhoundi niso primerni za življenje z mačko, nekatere iritira tudi prisotnost malih pasem psov.

-  Greyhound je vdan, nežen, mil, zelo len, predan svojim bližnjim, odličen v komunikaciji z otroki in zadržan v odnosu do neznancev. Je tih, v splošnem ni čuvaj, obožuje družbo in kontakt z ljudmi, slabo prenaša preveč samote, se hitro prilagodi na okolje, v katerem živi, ter je zelo inteligenten in pozitivno naravnan.
Veliki angleški hrt ali greyhound je pes, ki se opisuje s presežniki. Je izjemno hiter, celo hitrejši od konja, in nobena domača žival se v teku ne more kosati z njim. »Lep, kot da bi ušel s slikarjevega platna,« je že v štirinajstem stoletju o angleškem hrtu zapisal pesnik. Dodal je, da ima gobec kot ščuka, glavo kot kača, vrat kot labod, hrbet kot gams, rebra kot jelen v gozdu, stegna kot zajec, šape kot mačka in kremplje kot lev. Takega psa si je lahko privoščil le plemič, navaden smrtnik ga je tedaj smel le gledati. 

Greyhound je bil lahko le angleški, nihče drug na tem svetu, tedaj stisnjenem v ozke evropske okvire, si v tistih časih ni privoščil takega psa. Opisal pa ga je vendarle Francoz, kraljevi spremljevalec in pesnik Gages de la Buigne. Svojega kralja Janeza II. Dobrega je spremljal med ujetništvom na Angleškem. Da bi ga razvedril, mu je napisal pesem o psih, ki so jih videli in občudovali med svojim ujetništvom. Kasneje so Buignovo pesem spreminjali po potrebi, gobec je v kasnejših različicah postal tudi volčji, vrat zmajev, hrbet pa tak kakor tram ... Naj bo še tako angleški, plemiški in po britansko plemenit, veliki angleški hrt oziroma greyhound prvotno nikakor ni bil doma v Angliji ali kje drugod na Britanskem otočju – tja so ga povsem gotovo pripeljali iz Azije, z Bližnjega vzhoda, od koder so doma vsi hrti tega sveta. Njegovo ime je starosaškega izvora, pomeni pa »lep pes«. Sicer sodi pasma med izjemno stare. To potrjuje relief na egipčanski grobnici, star skoraj pet tisoč let. Z Bližnjega vzhoda in Afrike so se predniki današnjega greyhounda namreč razširili v Španijo, prek Evrope pa do Velike Britanije, na Kitajsko, v Perzijo in drugam.

Greyhound (veliki angleški hrt) je edina pasma psa, ki je omenjena tudi v Bibliji. Korenine teh psov segajo daleč v preteklost, nedvomno na Vzhod. Obstajata dve teoriji izvora velikih angleških hrtov. Med poznavalci velja, da izvira pasma iz »tesema«, starodavnega faraonskega psa, ki naj bi bil pripeljan tudi v Grčijo, od tam pa prek feničanskih trgovcev vse do Anglije. Spet drugi trdijo, da datira podoba tega hrta v 12. in 13. stoletje, saj naj bi njegovega prednika ob vrnitvi z Vzhoda s seboj pripeljali križarji.

Tako kot mnogi drugi hrti so bili tudi greyhoundi velikokrat upodobljeni na freskah in slikarijah ter v drugih umetniških delih – še zlasti od 16. stoletja naprej. Med umetniki, ki so v svoja dela vključevali tudi greyhounde, sodijo: Bruegel Stari, Jacob Jordaens, Jean-Baptiste Oudry in mnogi drugi; na slikah in tapiserijah so (bili) večkrat upodobljeni tudi tako imenovani »bretonski hrti«, izjemno podobni greyhoundom. Od 14. stoletja dalje so veliki angleški hrti sodelovali pri lovu na jelene, damjake, merjasce, kasneje pa je bil pri vzreji velik poudarek namenjen doseganju velike hitrosti in pogumu.

Pravzaprav je greyhound, z zmožnostjo doseganja hitrosti 64–70 km/uro, najhitrejši pes na svetu in za gepardom drugi najhitrejši kopenski sesalec. Prav zaradi svojih zmogljivosti je postal glavni protagonist v hitrostnih tekmah hrtov (pri lovu na umetno vabo) v ovalnih stadionih, ki so se razvili v Angliji.

Splošni videz

 

Morfološko sodi greyhound v graioidni tip psa. Že na podlagi vizualne podobe je očitno, da gre za hitrega psa. Veliki angleški hrt je pes aerodinamične konstrukcije, velikih pljuč, s teku prilagojenimi mišicam in srcem, z upogljivo hrbtenico ter dvojnim »galopom«, pri katerem med tekom vse štiri noge ostanejo v zraku dvakrat med vsako sekvenco koraka. Tek greyhounda je nedvomno fascinanten.

Običajno merijo psi v višino med 71 in 76 cm ter tehtajo od 27 do 40 kg, psičke pa merijo med 68 in 71 cm, njihova teža pa znaša od 27 do 34 kg. Greyhoundi so psi močne, veličastne in proporcionalne konstrukcije, z veliko mišično močjo in s simetrično strukturo. Glava je dolga, ozka in ploska. Vrat je dolg, čvrst, precej mišičast in elegantno nošen ter dobro vsajen med lopatice, gladek in brez odvečne maščobe. Čeljusti so močne in ugriz škarjast. Oči velikega angleškega hrta so ovalne oblike, inteligentne, večinoma temnih barv. Ušesa so majhna, fina, vrtničaste oblike in se prilegajo glavi. Telo je pravokotno, močno, mišičasto. Prsni koš je globok. Kosti so močne in čvrste, mišice jasno izražene pod kožo, ki je tanka, fina in elastična. Rep je dolg, nasajen rahlo nizko, močan in nošen nizko, na koncu je rahlo ukrivljen. Noge so močne in čvrste, z izrazitimi mišicami. Šape so čvrste, kompaktne in mačje oblike. Gibanje je izdatno in prosto z močnim odrivom prednjih in zadnjih nog. Dlaka je fina, kratka in se tesno prilega, ni zahtevna za vzdrževanje, dovoljenih pa je več različnih barv: črna, bela, rdeča, modra, srnjerjava, jelenjerjava, tigraste oz. marogaste kombinacije barv. Telesna zgradba in njegovo gibanje ter obnašanje umeščajo velikega angleškega hrta med najbolj elegantne pse.

Značaj in temperament

Za greyhounde je zelo značilna prirojena popolna milina.

Veliki angleški hrt je zelo inteligenten, nežen, nekoliko zadržan, vendar čustven pes. Hkrati je izrazito zvedav, eleganten, domišljav, včasih aroganten in brezbrižen, vendar tudi zvest in usmerjen v svoj notranji svet. Družinsko življenje mu ustreza. Rad ugaja lastnikom, morda je do njih včasih skoraj »posesiven«. Zaradi svoje miroljubnosti je zelo primeren za življenje v stanovanju v urbanem okolju, saj v njem kljub svoji velikosti zavzema le malo prostora. Običajno se dobro razume z ostalimi psi in tudi z otroki, do neznancev je v glavnem vedno zadržan, včasih nekoliko plašen. Niti slučajno ne spada med pse čuvaje. Njegova obramba je hiter tek, sicer pa ima visok prag tolerance. Greyhound zelo redko laja. Spada med najbolj zdrave pasme psov. Pozitivno je tudi dejstvo, da načeloma ne sodi med agresivne pse. Sicer pa vedno postane senca svojih bližnjih.

 Greyhound, tako kot vsi hrti, obožuje tek. To pa ne pomeni, da potrebuje izjemno veliko gibanja. Angleški hrti so najhitrejši tekači, vendar niso vzdržljivi – so tekači na kratke proge, ki v nekaj sekundah oz. minutah dajo vse od sebe, nato pa hitro pomislijo na svojo posteljo. Greyhoundi so v splošnem psi, ustvarjeni za lenarjenje. Nekajkrat tedensko jim ustreza rekreacija, ob kateri se lahko dodobra utrudijo v svojih »šprintih«, sicer pa jim dnevno ustreza polurni sprehod in nekaj hitrih izhodov za opravljanje potrebe. Da jih ohranjamo pri dobrem zdravju, za srečo in disciplino to zadostuje. Tipičen pogled na (posvojenega) greyhounda: poležavanje na zofi s trebuhom navzgor in z vsemi štirimi tačkami od sebe proti stropu.

Kot mnoge ostale pasme hrtov imajo tudi greyhoundi zelo izrazit lovski nagon, zato je pri soočanju in v komunikaciji z majhnimi psi, mačkami in drugimi puhastimi drobnimi živalmi potrebna skrajna previdnost. Zaradi izrazitega nagona za lov je priporočljivo hrta v urbanem okolju vedno imeti pripetega na povodec.

Pes, ki je imel nekdaj predvsem vlogo lovskega psa na visoko divjad in družabnika, je danes pes spremljevalec, razstavni pes in tudi profesionalni tekmovalni tekač. Povprečna življenjska doba greyhounda je okoli 13 let, vendar pa je mogoče to s kakovostno prehrano in oskrbo podaljšati.

________________

Povzeto in prirejeno po:

 • A. Gondrexon in I. Browne: "Psi"
 • Cynthia A. Braningan: "Adopting Racing Greyhound"
 • Mark Sulivan:"The ultimate greyhound"

 

Več slik:

Greyi_12

 


byayar