Domov > Nasveti za posvojitelje > Vzgoja in učenje hrta
Kako vzgajati in učiti hrta?
S pomočjo vzgoje in učenja bo vaš posvojeni odsluženi hrt tekač v svojem novem domu živel srečnejše in udobneje.
V tem prispevku je navedenih nekaj preprostih pravil, povzetih po dummies.com, ki jih je priporočljivo upoštevati pri vzgajanju in učenju odsluženega hrta tekača, informativni pa so lahko najbrž tudi za prihodnje posvojitelje odsluženih hrtov lovcev.

Ugotovite, kaj vam želi vaš hrt sporočiti

Zelo pomembno je, da si v začetku vzamete čim več časa, da bi ugotovili, kako upokojeni hrti tekači razmišljajo in kako se odzivajo. Več ko boste vedeli o pasemskih značilnostih in posebnostih življenja tekaških hrtov, bolje in hitreje boste razumeli, kaj vam želi sporočiti vaš hrt.
Profesionalni hrti tekači v svojem tekmovalnem obdobju pridobivajo številne izkušnje ter so v stiku z mnogimi ljudmi in hrti tekači, o novem okolju, v katero so posvojeni, pa ne vedo ničesar. Zavedati se je treba, da so hrti načeloma zelo nezaupljivi do stvari, ki jih ne poznajo. In v njihovem novem okolju je zelo malo stvari, ki so jih kdaj videli. To morate upoštevati, kadar svojega posvojenega hrta, soočate z novimi stvarmi in okoliščinami (npr. novi ljudje, mesta, potovanje z avtomobilom, vlakom ipd.). Potrudite se, da bo prvi stik z neznanim za hrta pozitiven (npr. če ga boste ob prvi vožnji z avtomobilom peljali k veterinarju, bo to zanj slaba izkušnja; če pa ga boste peljali na prijeten sprehod, se bo drugič gotovo z veseljem peljal ipd.).
Čeprav se večina drugih psov ob stresu in nelagodju najpogosteje odzove s hiperaktivnostjo, hrti v takšnih okoliščinah običajno otrpnejo in se spremenijo v »žive kipe«. Zapomnite si, da se v tem stanju niso sposobni učiti, tako da jih pustite, da si opomorejo od strahu ali šoka, in šele nato nadaljujte z učenjem.
Hrti se zelo hitro odzivajo na dejavnike iz okolja in v začetku je njihova odzivnost na neznane zvoke, predmete, ljudi ipd. še toliko večja, tako da pogosto zelo hitro – v strahu pred neznanim – odreagirajo panično in pobegnejo pred neznanim. Ker obstaja takrat velika verjetnost, da se vam hrt strga s povodca ali izmakne glavo iz ovratnice, je nujno, da se ovratnica tesno prilega, povodec pa je najbolje imeti ovit okoli pesti. Če vidite, da se hrt v svoji paranoji panično otepa povodca, ne vlecite v svojo smer, saj se bo pes tako še lažje izmaknil. Čim prej ga primite in zadržite z obema rokama, v tem položaju pa ostanite, dokler se hrt ne pomiri.

Učenje poteka ves čas

Učenje poteka vsako minuto življenja vašega odsluženega hrta, tako da se morate zavedati, da proces učenja traja, tudi če ga ne učite. Posvojeni hrt se uči iz izkušenj in vsega, kar se mu zgodi. Ker je vsak stik z vami za posvojenega hrta kot učna ura, če to želite ali ne, se potrudite, da boste te priložnosti za učenje čim bolj izkoristili.

Hrtova odzivnost za učenje je v največji meri odvisna od njegovega urjenja v prejšnjem življenju in izkušenj, povezanih s tem. Če opazite, da vaš posvojeni hrt kljub graji nadaljuje s početjem, ki ga ne odobravate, obstaja velika možnost, da je bil v prejšnjem življenju nagrajevan za to početje (npr. lov). Razmislite, s čim bi ga lahko spodbudili, da bi svoje početje opustil, in ga nagradite vedno, kadar se obnaša ustrezno.

Oblikujte dober odnos

Tudi če vam je vseeno, ali vaš hrt sedi ali ne, ga ne prikrajšajte za učenje, saj vzgoja psa ne pomeni samo dajanja ukazov in izpolnjevanja teh. Namen učenja in vzgoje je pravzaprav oblikovanje dobrega odnosa z vašim novim družinskim članov in vzpostavitev dobrega sporazumevanja. Zato je pomembno, da svojega hrta začnete učiti kmalu po posvojitvi in da učenje ponavljate.

Hrti so zelo dovzetni na razpoloženja in obnašanje lastnika, kar pomeni, da bo hrt doživljal stres, če se boste razburjali. Poskušajte se na dogodke in zunanje dejavnike, za katere predvidevate, da bi vašega posvojenega hrta lahko presenetili ali prestrašili (npr. pok petarde, tovornjak ipd.), odzivati čim mirneje in tako da jim posvečate čim manj pozornosti.

Čeprav lahko morda drugi psi hitro pozabijo strašljive pripetljaje, bo odsluženi hrt tekač za to najverjetneje potreboval nekaj več časa. Ker v začetku še ne vemo, katere stvari, pripetljaji in ljudje bodo hrta spominjali na prejšnje življenje in jih bo povezoval z negativnimi izkušnjami (npr. dežnik = palica, dvig roke v zrak ali drugi hitri gibi = tepež, kaznovanje), se poskušajte izogniti okoliščinam, za katere mislite, da bi ga lahko prestrašile (npr. glasna množica ljudi, ognjemet ipd.)
 

Fotogalerija:

Ucenje_1

 
Share
 
byayar