Domov > Nasveti za posvojitelje > Hrti in mačke
Hrti in mačke

Kot vemo, gojijo psi do mačk različna čustva – do domače mačke lahko razvijejo ljubezniv, pokroviteljski odnos, lahko pa jo pojmujejo tudi kot plen. Enako velja tudi za hrte.

Hrti so po naravi lovci. Zanje je značilno, da pri teku v zelo kratkem času razvijejo zelo visoko hitrost – če gre pri tem za lov na plen, ima ta majhno možnost preživetja. Poznamo pasme psov, ki niso lovci in mačk ne dojemajo kot plena. Med odsluženimi hrti  je galgo (španski hrt) tisti, ki običajno brez težav zaživi v harmoničnem odnosu z mačko.

Nekoliko težje z mačkami biva greyhound (veliki angleški hrt). Tekaški greyhoundi so psi, ki od malih nog v glavnem komunicirajo le z ljudmi in z drugimi greyhoundi. Ne vedo, kaj je hiša, ne poznajo mestnega življenja in ne vedo, da obstajajo tudi druge živali. Trenirani so kot lovci na vabo (umetno, mehansko vodeno, vendar puhasto) – ko jo ulovijo, so za to nagrajeni. Kljub vsemu pa ni nič nemogoče – ob pravilnem ravnanju sta v povprečju več kot 2 od 3 greyhoundov zmožna zaživeti z domačo mačko.

Ko privajamo greyhounda (oziroma hrta nasploh) na življenje z majhno domačo živaljo, moramo biti nadvse previdni, pozorni in potrpežljivi. S psi majhnih pasem v glavnem ni težav, saj jih hrti spoznajo kot svoje »sorodnike«, z mačkami pa ni vedno tako preprosto. Nekateri hrti mehansko vabo, mačko ali zajca dojemajo enako. Da morajo vabi slediti in jo ujeti, imajo hrti zapisano že v genih, nagon po lovu pa se lahko s treningom še dodatno spodbudi. Vse to pa še zdaleč ne pomeni, da so si vsi hrti oz. vsi greyhoundi enaki. Veliko je primerov, v katerih hrti (ne glede na pasmo) srečno živijo v družbi mačke, pri drugih je treba v prijetno sobivanje vložiti trud in čas. Obstajajo pa tudi hrti, ki v nobenem primeru ne bi bili zmožni zaživeti z mačko ali drugo drobno puhasto živaljo. Seveda je za prijateljski odnos med psom in mačko potreben interes za sodelovanje s pasje in z mačje strani.

Srečanje greyhounda z mačko – nasveti

Če si želite posvojiti hrta in hkrati živite z mačko ali pa razmišljate o tem, da bi jo imeli, sporočite to že ob povpraševanju po hrtu. Pomagali vam bomo pri izbiri in vas usmerili k psu, potencialno primernemu za življenje z mačko.

Nekaj nasvetov, da bi se izognili travmam na začetku skupnega življenja:

 • Za prijetno sobivanje hrta in mačke bo treba imeti dovolj časa (od nekaj dni, tednov, do mesecev), odvisno od značaja obeh živali. Pri greyhoundih privajanje na življenje z mačko zahteva več pozornosti kot pri lurcherju ali galgu, čeprav je tudi pri teh potrebna previdnost.

 • Pri prvem srečanju ne držite mačke v naročju, saj s tem tvegate najmanj kakšno prasko.

 • Hrt mora biti ob prvem srečanju pripet na povodec in opremljen z nagobčnikom. Hrti so zelo hitri in če niste dovolj pazljivi, lahko kmalu ostanete brez mačke. Če lahko kontrolirate mačko, je dobro vplivati na njeno gibanje. Mačka naj se hrtu ne približuje ali od njega oddaljuje prehitro.

 • Pozorno spremljajte reakcije živali. Če hrt dvigne glavo, otrpne in dvigne ušesa, zategnite povodec in ga zadržite.

 • Če se nobena od živali ne odziva na prisotnost druge, ju lahko počasi približate.

 • Hrt mora ob prihodu v nov dom najprej raziskati območje. Najbolje je, da to stori sam. Šele po tem ga ponovno soočite z mačko.

 • Na začetku je bolje, da sta živali ločeni in da se srečujeta le občasno. Ko jima lahko bolje zaupate, ju pustite nekaj časa skupaj, vendar nikoli brez nadzora.

 • Za mačko je bolje, da ima svoj prostor malo višje od psa, da lahko lažje nadzira položaj.

 • Na začetku naj bo hrt vedno pripet na povodec in naj nosi nagobčnik, tudi v hiši, ko je v bližini mačke. Ko se zdi, da mu zanjo ni mar, lahko odstranite povodec, nagobčnik pa šele takrat, ko pokaže do mačke dalj časa trajajočo ravnodušnost. Kljub vsemu je pametno, da ste zraven in posredujete, če je to potrebno.

 • Pomembno si je zapomniti, da mora za psa obstajati beseda »NE«. Ni ukaza, ki bi ga pes bolje razumel. To lahko izrečete z mirnim glasom, brez vpitja, vendar odločno. Na začetku ne bo preprosto, zato so nasveti v zvezi s povodcem in z nagobčnikom zelo pomembni.

 • Če se pes obnaša po naših pričakovanjih in željah, ni agresiven in ignorira mačko, ga nagradite s priboljškom.


Prava beseda za prijetno sobivanje je postopnost. Bodite potrpežljivi, ne hitite in ne prehitevajte. Pustite živalim čas, da osvojijo novo rutino, nov način življenja, ki bo za hrta svobodnejši. Precej truda in časa bo treba vložiti v to, vendar bo na koncu vse poplačano s prijetnim, harmoničnim življenjem vas in vaših štirinožcev.

 

Fotogalerija:

Macke_7

Share
 
byayar